---> Se alle events her! <---

Kurv: 0

|

Om skjoldungemarchen

Danmarks smukkeste march

Om skjoldungemarchen

Danmarks smukkeste march​

Vælg mellem ruter på
20, 40, 60 og 75 km
Nationalpark Skjoldungernes Land

Næste event
dato kommer

Vælg mellem ruter på
20, 40, 60 og 75 km
Nationalpark
Skjoldungernes Land

Næste event
dato kommer

Fakta om Nationalpark Skjoldungernes Land

Nationalparken er opkaldt efter de danske sagnkonger ”Skjoldungerne”. Ifølge sagn og krøniker var de efterkommere af den mytiske Kong Skjold, som gjorde Lejre til det danske riges første kongesæde.

Fakta om Nationalpark Skjoldungernes Land

Nationalparken er opkaldt efter de danske sagnkonger ”Skjoldungerne”. Ifølge sagn og krøniker var de efterkommere af den mytiske Kong Skjold, som gjorde Lejre til det danske riges første kongesæde.

Fjordland, bakker og store skove

Nationalpark Skjoldungernes Land ligger på Midtsjælland – kun 30 km kørsel fra København. Nationalparkens 170 kvadratkilometer rummer enestående natur, kulturhistorie og nogle af de smukkeste landskaber, vi har. Besøg for eksempel Roskilde Fjord med strandenge, kystskrænter, øer, holme og et enestående fugleliv – eller forsvind i de store midtsjællandske løvskove med vandrestier og lejrpladser.

Mærk tiden

Siden stenalderen har mennesker levet i området og efterladt sig spor. Oplev de fredede herregårdslandskaber med marker, enge, gravhøje, skibssætninger, vandmøller og andre kulturspor – eller middelalderbyen Roskilde med Roskilde Domkirke som kronen på værket.

Nationalparken rummer lokale fællesskaber, fødevarer, erhverv, kunst og kultur, som er en vigtig del af et besøg.

Nationalparkens opgave

Nationalparken blev indviet i 2015 og har til opgave at beskytte, styrke og udvikle områdets natur, landskab, kulturhistorie, friluftsliv, formidling, undervisning, forskning, lokale fællesskaber, erhverv og turisme på en bæredygtig måde.

Kort og godt om nationalparken

 • 30.000-60.000 fugle raser på fjorden om efteråret
 • 5 verdensberømte vikingeskibe
 • 6 væsentlige naturtyper:
  • Lavvandet fjord med øer og holme
  • Strandenge og kystskrænter
  • Skove
  • Søer og vandløb
  • Ferske enge og moser
  • Overdrev
 • 171 fredede fortidsminder
 • 99 km kystlinje og 66 km beskyttede vandløb
 • 40 km Skjoldungesti
 • Arealfordeling:
  • 10 procent enge, moser, overdrev og søer
  • 18 procent skov
  • 36 procent fjord
  • 24 procent dyrkede marker
  • 12 procent andet
 • 170 kvadratkilometer areal; 1/3 fjord og 2/3 jord
 • 527 søer
 • 338 moser
 • 143 ferske enge
 • Hestehullet i Roskilde Fjord er 31 m dyb

Tilblivelsen af Skjoldungemarchen

Skjoldungemarchen er en march med fokus på naturoplevelser i Nationalpark Skjoldungernes Land, som er Sjællands første nationalpark og blev indviet i 2015. Marchens ruter er lagt med fokus på naturen, det bakkede landskab, områdets skønhed og attraktioner.

Nationalparkens areal er 170 kvadratkilometer, og dens landskab er primært skabt i sidste istid. Det er fyldt med bakker og dale, skove og søer, åer og moser og Roskilde Fjord med dens strandenge, øer og holme. Siden stenalderen har mennesker levet i området og efterladt sig spor.

Håbet/visionen med Skjoldungemarchen er at understøtte den stigende interesse, der er for vandring. Måske førte coronaen alligevel noget godt med sig? Når vi ikke måtte være sammen i træningsklubber og foreninger, spændte mange vandreskoene og vandrede på ture ud i det blå. En trend startede, og den har været i stærk vækst siden.

Under en march er hastigheden skruet ned, så man har mulighed for at nyde sanseindtrykkene og naturen, ligesom man frem for alt kan stifte nye bekendtskaber. Der er overskud til at samtale undervejs, og det kan virkelig noget. Det, at høre om andres oplevelser, historier og ideer, giver inspiration til egne tanker og refleksion.

Udfordr dig selv og gennemfør marchen. Mærk, hvad naturen kan give dig.

Teamet bag Skjoldungemarchen​

Teamet består pt. kun af en person, men flere samarbejdspartnere er på vej. Mit navn er Brian Damsgaard, 43 år, uddannet politibetjent, personlig træner og coach. I perioden under Covid-19 fik jeg øjnene op for, hvad vandring kan. Ikke kun i forhold til kroppen og det fysiske aspekt, men også for det mentale. Mindsettet. Gode konstruktive tanker og ideer fandt pludselig vej, fordi jeg var i en situation, hvor jeg gav tankerne frit spil. Der var ikke støj eller forstyrrelser, men derimod ro og plads til fordybelse. Jeg har i flere år gået og leget med tanken om at arrangere et marchevent med stort fokus på naturoplevelser. Skjoldungemarchen er mit første arrangerede event, men jeg kan allerede nu love, at der kommer flere.

Ofte stillede spørgsmål

Her er en række af de typiske spørgsmål vi får. Du kan læse meget mere om turen og forberedelserne på siden værd at vide. Skulle du have andre spørgsmål er du altid velkommen til at kontakt os på kontakt@skjoldungemarchen.dk.

Ruterne går gennem de naturskønne omgivelser i Nationalpark Skjoldungernes Land. Ruterne er planlagt med skønhed, oplevelser, udfordringer og attraktioner for øje. Er du ikke allerede forelsket i nationalparken, så bliver du det med sikkerhed på din rute.

Vi bestræber os på at efterlade naturen så uberørt som muligt, hvorfor vejvisning sker via app’en Komoot, som er simpel at bruge. Inden start modtager du ruten i GPS-form, hvorefter app’en viser vej med din telefon, ligesom du kender det fra bilnavigation. Din mobiltelefon eller GPS-enhed vil guide dig gennem selv de mørkeste skove uden problemer.

Med den rette træning er alt muligt. De længere ture handler meget om mindset og tro på egne evner. Forbered dig, brug tid på træningsture, kom ud i naturen og mærk, hvad den kan give dig. For den kan give dig en masse.

Træningsturene hjælper dig også til at få erfaringer i forhold til valg af sko, sokker, og hvilken mad din krop arbejder bedst med. I takt med at sværhedsgraden og længden på dine træningsture øges, tilpasser din krop sig også til distancerne og de øgede krav til udholdenheden.

Mærk efter og vælg en distance, der passer til dig og dit ambitionsniveau.

Vi har lagt depoterne således, at der ved dem alle vil være mulighed for toiletbesøg og optankning af vand. Derudover vil der være sodavand, frugt, energi- og chokoladebarer, slik, toastbrød med Nutella og meget mere.

På 20 km ruten vil der kun være et depot, når du kommer i mål. På 40 km ruten vil der være et depot efter 20 km, og igen når du kommer i mål. På 60 km ruten vil der være et depot efter 20 km, 40 km, og når du kommer i mål. På 75 km ruten vil der være depot efter 20 km, 40 km, 57 km, og når du kommer i mål.

Nødvendigt udstyr: rygsæk, mobiltelefon, powerbank, pandelampe, vandflaske/camelbag, overtrækstrøje.

Derudover kan det være en god idé at medbringe et ekstra par sokker samt mad og snacks.

Det kan være klogt at medbringe lidt rugbrødsmadder eller boller. Selv om der er depoter undervejs, skal du være opmærksom på, at marchen er et arrangement med selvforplejning. Afprøv på dine træningsture, hvad der fungerer for dig, og lav en madplan for dig selv. Det kan være, at det hjælper dig at spise en rugbrødsmad hver 2. time. På de lange marcher vil du kunne mærke madlede, og så er det altså vigtigt at tvinge sig selv til at spise for at give kroppen noget energi at arbejde med. Ellers kan kroppen gå kold.

I start- og målområdet samt i depoterne vil der være førstehjælpsuddannet personale, som altid er klar til at hjælpe dig. Umiddelbart inden start modtager du en mail, hvoraf der blandt andet fremgår et nødnummer til førstehjælpspersonel, som du kan benytte på marchen, så du kan føle dig i sikre hænder.

Bliver du nødsaget til at stoppe undervejs, sørger vi for at køre dig til nærmeste togstation med løbende afgange hele dagen.

Kort efter din tilmelding vil du modtage en ordrebekræftelse med en QR-kode. Denne kode skal fremvises før start i startområdet.

Du vil løbende modtage e-mails omkring eventet, og i ugerne op til eventet vil du modtage et link til den rute, du har tilmeldt dig.

Udgangspunktet er, hvis man bliver skadet eller syg, så har køberen (deltageren) jf. Forbrugeraftaleloven om handel på internettet ingen fortrydelsesret, idet rekreative fritidsaktiviteter ikke fremgår af aftalen. Overdragelse af startnummer kan ske ved at sende en mail til kontakt@skjoldungemarchen.dk.